Pakketadvies sluisgeneesmiddel tisagenlecleucel (Kymriah®) bij de behandeling van r/r DLBCL

Zorginstituut Nederland heeft herbeoordeeld of het geneesmiddel tisagenlecleucel (Kymriah®) vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit medicijn wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde patiënten met recidief of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (r/r DLBCL). Dat is een vorm van lymfeklierkanker. De aanleiding voor dit advies was de plaatsing van tisagenlecleucel in de sluis voor dure geneesmiddelen, vanwege te verwachten hoge kosten. Het Zorginstituut adviseert de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om te onderhandelen over de prijs voordat het middel wordt opgenomen in het basispakket.

Update mei 2022: tisagenlecleucel (Kymriah®) vanaf 1 juni 2022 vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering

De minister van VWS heeft besloten om het advies van het Zorginstituut over te nemen. Er is een financieel arrangement afgesloten met de fabrikant van tisagenlecleucel. Vanaf 1 juni 2022 wordt dit middel daarom vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Het financieel arrangement loopt tot en met 31 december 2024. In ieder geval tot en met deze datum is het middel dus toegankelijk voor bepaalde patiënten met r/r DLBCL. Meer informatie over het besluit van de minister is te lezen in de Staatscourant van 23 mei 2022.

Recidief of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (r/r DLBCL)

Tisagenlecleucel wordt gebruikt bij de behandeling van patiënten met een recidief of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (r/r DLBCL). DLBCL is een vorm van lymfeklierkanker. Recidief betekent dat de kanker is teruggekomen. En refractair betekent dat de tumor niet op een eerdere behandeling heeft gereageerd. Het gaat om behandeling van patiënten die 2 of meer lijnen systemische therapie hebben gehad. Systemisch betekent dat de behandeling op het hele lichaam werkt, tegen de tumor en eventuele uitzaaiingen tegelijk. Tisagenlecleucel wordt gemaakt van bepaalde witte bloedcellen uit het eigen lichaam, namelijk T-cellen. De T-cellen worden uit het bloed gehaald en een nieuw gen wordt erin gestopt. Zo kunnen de T-cellen zich tegen de kankercellen in het lichaam richten. Het geneesmiddel wordt geleverd als een infuus dat eenmalig wordt toegediend. Na het toedienen hechten de aangepaste T-cellen zich aan de kankercellen en doden ze die kankercellen.

Advies Zorginstituut

In maart 2019 heeft het Zorginstituut tisagenlecleucel ook beoordeeld. Het Zorginstituut heeft toen geadviseerd om tisagenlecleucel niet op te nemen in het basispakket. Omdat er nieuwe gegevens zijn, heeft het Zorginstituut een herbeoordeling gedaan. Om dit advies uit te brengen hebben we tisagenlecleucel vergeleken met axicabtagene ciloleucel (Yescarta®). Axicabtagene ciloleucel wordt namelijk al vergoed als behandeling voor genoemde DLBCL-patiënten. Tisagenlecleucel heeft voor patiënten een vergelijkbaar werkzaam effect, maar is duurder dan axicabtagene ciloleucel. Daarom adviseert het Zorginstituut om tisagenlecleucel op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering, maar om eerst over de prijs te onderhandelen met de fabrikant. Het resultaat van de onderhandelingen moet zijn dat de uiteindelijke prijs van tisagenlecleucel niet hoger is dan de prijs van axicabtagene ciloleucel.

Sluis voor dure geneesmiddelen

De minister heeft tisagenlecleucel in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ geplaatst. Geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt, noemen we intramurale geneesmiddelen. Nieuwe intramurale geneesmiddelen worden meestal zonder bijzondere (prijs)afspraken toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Als nieuwe middelen veel kosten, kan de minister van VWS besluiten om deze tijdelijk uit het basispakket te houden en in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ te plaatsen. Dit betekent dat het middel pas voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking komt, als: 

  • er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is; 
  • er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik; 
  • er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld.

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.