Nederland, oh Nederland

Weblog

Ik hoor het Hugo nog zeggen: “Nee, we beginnen niet zo snel als de andere EU-landen met vaccineren. We willen eerst de organisatie op orde hebben.” Inlijsten zo’n spreuk, want wat blijkt? Het hele vaccinatietraject ligt bezaaid met het debris van onjuiste aannames, falende ICT en regelrechte miskleunen. Dat het elders niet eens zoveel beter gaat is een zeer, zeer schrale troost.

Het is wel Astra Zeneca

Ik stond toe te kijken hoe mijn vrouw haar eerste prik kreeg. Het was 29 maart, 8 uur ’s avonds, godzijdank een zeldzaam aangename avond. Want buiten op straat, voor de huisartsenpraktijk, stond een klein tafeltje en daarachter een lange rij wachtenden met mondkapjes. De bedoeling was dat iedereen eerst een lijvig formulier zou invullen, waarna ze één voor één naar binnen mochten. Men leende elkaars balpennen, het tafeltje bleek geschikt voor precies één invuller, de rest schreef liggend op de knieën, op elkaars rug, tegen de ondergrond van een bellenbord iets verderop. 3 weken later, kort na de AZ-bijwerkingenaffaire, werd ik zelf gebeld door de praktijk: eigenlijk moest ik via de GGD, maar voelde ik ervoor om nu al bij de huisarts mijn prik te krijgen? “Graag!”, riep ik. “Het is wel Astra Zeneca”, zei de assistente verontschuldigend, daarmee impliciet bevestigend dat het een vaccin is voor sneue losers. 

Geel vaccinatieboekje

2 weken na die prik ontving ik mijn reguliere vaccinatie-uitnodiging van de GGD. So much for communication. Om over administration maar te zwijgen. Weten ze in dit land wie niet of wie wel en zo ja waarmee is ingeënt? Hoewel mijn vrouw een 20 jaar ongebruikt geel vaccinatieboekje feilloos uit een diepe la tevoorschijn toverde, werd het weggelachen als optie voor vaccinatieregistratie. Daarvoor is er een app, die werkt mits de GGD de benodigde gegevens doorgestuurd krijgt en deze ook verwerkt. Zo rommelen we aan naar een min of meer gevaccineerd land, dat af en toe open kiert. En soms te vroeg. Het concept ‘Dansen met Janssen’ komt in de oorspronkelijke (en bij herlezing zeer hilarische) vaccinatieroadmap niet voor. Dat maakte trouwens niet uit. Virologisch analfabetisme is onuitroeibaar. Alle eindeloze talkshows met vaccinologen en influencers ten spijt, denken velen oprecht dat iemand ze heeft verzuimd te vertellen dat vaccins inwerktijd nodig hebben, voor je je in cafés, georganiseerde hospartijen of vliegvakanties kunt storten. Ander vergeetpunt: een paar uur vertraging tijdens je reis en de geldigheid van je covid-test is verlopen. Wij bleven thuis. Met de ventilatieramen wijd open. Volgend jaar beter. Hoewel, het Griekse alfabet is nogal lang en na de deltavariant staat ons nog het een en ander te wachten. Toch wil iedereen weer ‘normaal’. Een beetje zoals ook Shell na zijn milieuveroordeling nog jarenlang op de automatische piloot olie zal blijven oppompen. Wat zullen de komende generaties van ons vinden? Ik houd mijn hart vast. 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.