Weblog

Evaluatie

Officieel is het nog steeds te vroeg voor een evaluatie van de coronacrisis, maar ik doe het toch. Het is trouwens al lang gaande. Opiniepeiler Maurice de Hond stortte zich op het RIVM, dat hij collectief wegzette als een clubje treurige prutsers, omdat ze de ramen niet willen openzetten, of zoiets. Ik ontferm me over de politici en geef meteen mijn belangrijkste conclusie: een losse omgang met de feiten is noodzakelijk tijdens een crisis.

Crisisfeiten

Crisisfeiten hebben een houdbaarheid van minder dan een dag. Dossiervreter Bruno Bruins wekte daardoor de indruk achter die feiten aan te lopen. Hugo de Jonge doet dat anders. Terwijl Martin van Rijn zorgde dat het ministerie bleef functioneren, kon Hugo zich concentreren op Hugo de Jonge zijn. Zijn uiterlijke verschijning is een feest voor cartoonisten: uitbundige puntschoenen en vorstelijk geboetseerd haar. Terwijl Nederland maandenlang niet naar de kapper mocht, bleven die haren strak in het gelid. Crisisfeiten zijn hem op het lijf geschreven. Zijn meanderende lubberiaanse volzinnen, die de luisteraar omstrengelen als de slangen van Laocoon, maken het detecteren van een onjuistheidje vrijwel onmogelijk.

Scheef beeld van privacy

Maar ik zal u een publiek geheim verklappen: als Hugo een beetje jokt, worden de neuzen van die puntschoenen iets langer. A case in point is de corona-app: “Natúúrlijk garanderen wij de privacy van de gebruikers!” Sinds het fraudebestendige paspoort hebben we niet meer zo genoten van een poging om de techniek dienstbaar te maken aan een politiek doel. Wij hebben een scheef beeld van privacy en denken nog te kunnen roepen: my home is my castle. We vergeten dan graag dat we de sleutel van dat kasteel al lang hebben ingeleverd bij Google, Bol.com et cetera. Maar Hugo komt er niet in. De noodwet is afgezwakt en we mogen thuis nog een beetje doen waar we zin in hebben.

Medische wereld blijft overeind

Intussen bleef de medische wereld trouw aan evidence based medicine. Hydroxychloroquine-liefhebbers riepen honend dat de Lancet toch maar mooi een negatief artikel over hun gekoesterde wondermiddel had moeten intrekken. Maar dat was niet omdat het middel werkte, maar omdat het onderzoek niet deugde. Ja, het is waar dat we voor de zekerheid toch veel tabletjes hebben laten aanmaken. Maar we hebben ze niet ingenomen.
En de medici hebben laten zien dat ze qua gedrag bijna net zo goed kunnen muteren als het coronavirus zelf. Vooral door de slimme inzet van technieken die er al lang waren, maar die nu versneld worden ingevoerd, beginnen ze de achterstanden in de reguliere zorg stap voor stap in te lopen. Ik weet dat het in onbruik is geraakt, maar kan er misschien een klein applausje af?

Martin van der Graaff werkte jarenlang bij het Zorginstituut en werpt nu als gepensioneerde zijn licht op de wereld van de zorg

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.