Weblog

Doula's

Doula’s zijn personen die vrouwen rondom de bevalling ondersteunen, maar niet per definitie verstand hebben van de gynaecologie. Aan melige woordspelingen geen gebrek.

Ruzie in de tent

Kop boven een artikel: ‘De zorg van de doula bevalt goed’. Doula’s verdringen zich samen met andere belanghebbenden rondom het bed van de barende. Het zou mij te veel worden, maar ik mag er niks van vinden, als man. Die hele samenscholing geeft af en toe ruzie in de tent, want een partner eist ook een plekje op de eerste rij, terwijl de gynaecoloog om begrijpelijke redenen zicht wil houden op het gebeuren. En dan hebben we nog niet eens de verpleeg- en verloskundigen besproken, en wat er verder bij een bevalling voorbij kan komen. Het debat is in korte tijd lekker gepolariseerd: de één vergelijkt de doula’s met beschermengelen, de ander ziet er vooral harpijen in (voor de liefhebbers van mythologie: vervaarlijke vrouwen, meestal afgebeeld als roofvogels met scherpe klauwen). 

De waarheid in het midden

De waarheid zal wel in het midden liggen, net als bij het nut van een niet-beschermend beschermend mondkapje in de  publieke ruimte. Overigens werd in geen enkel artikel over het onderwerp het woord doula uitgelegd, zodat Wikipedia weer eens uitkomst moest bieden: ‘dienende vrouw’. Ik zag direct praktische mogelijkheden. Ik rende naar mijn levenspartner en vroeg alleronschuldigst of zij mijn doula wilde worden, maar dat feest ging niet door.

Zorg geleverd door een doula wordt niet vergoed

Maar nu even over het geld. In een van de artikelen bleef mijn oog haken aan de volgende zin: “Zorg geleverd door een doula wordt niet door zorgverzekeraars vergoed, maar Amsterdam UMC heeft een doula in dienst genomen”. Voor zover mij bekend wordt een ziekenhuis uiteindelijk ook gefinancierd met premiegeld, dus we hebben er via een elegante omweg opeens een voorziening bij, zonder dat er serieus getoetst is of dat wel een pakketwaardige zaak is. Een Cochraneoverzicht uit 2017 vat het bewijs voor het nuttige effect van doulazorg samen. Conclusie: kwaad kan het niet, het zou zelfs nuttige effecten kunnen hebben, maar de kwaliteit van het bewijs is “all low”. Een update uit 2019 rept onder meer van “a positive birth experience”.

Resultaatafspraak doulazorg

De vraag of zorg ook positieve ervaringen moet opleveren, en hoe een 'resultaatafspraak doulazorg' er uit moet zien, zou moeiteloos deel kunnen uitmaken van de pakketopschoningsagenda van het Zorginstituut. Als dat maar geen negatieve conclusie oplevert. Want dan voorspel ik dezelfde rellerige sfeer die ontstaat als enig pakketonderdeel ter discussie wordt gesteld. Met als meest gebezigde slagzinnen: “Maar de cliënten/patiënten zijn er zo tevreden over”, en “als de zorgverlener vindt dat het werkt, werkt het.” 

Wat heerlijk dat in een wereld waarin zo ongeveer alles op losse schroeven staat, sommige dingen onveranderlijk blijven. 

Martin van der Graaff werkte jarenlang bij het Zorginstituut en werpt nu als gepensioneerde zijn licht op de wereld van de zorg

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.