Zorginstituut: vergoed CGRP-remmers voor terugkerende migraine na prijsdaling
CGRP-remmers erenumab, fremanezumab en galcanezumab kunnen ook vergoed worden vanuit het basispakket voor mensen met ten minste 4 migrainedagen per maand. Maar de fabrikanten moeten daarvoor wel hun prijzen verlagen. Ook zijn afspraken over gepast gebruik noodzakelijk omdat de middelen maar bij 1 op de 4 mensen echt effectief zijn. Dat adviseert het Zorginstituut aan minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Migraine belemmert dagelijkse activiteiten
In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen regelmatig last van migraine. Zij hebben dan intense hoofpijnaanvallen. Migraine komt het meest voor bij vrouwen tussen de 40 en 54 jaar. Bij een migraineaanval gebeurt er iets in het zenuwstelsel, waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. Dat uitzetten van de bloedvaten zorgt voor de hoofdpijn. Migraineaanvallen duren tussen de 4 en 72 uur en belemmeren dagelijkse activiteiten.
Er zijn 2 vormen van migraine, namelijk regelmatig terugkerende (episodische) en chronische migraine. De ernst van de symptomen is gelijk. Mensen met episodische migraine hebben per maand meer dan 4 en minder dan 14 dagen hoofdpijn. Mensen met chronische migraine hebben iedere maand vaker dan 14 dagen hoofdpijn.
CGRP-remmers verbeteren de kwaliteit van leven
Het Zorginstituut heeft de CGRP-remmers erenumab (Aimovig®), fremanezumab (Ajovy®) en galcanezumab (Emgality®) beoordeeld voor mensen met terugkerende migraine. En stelde vast dat de medicijnen het aantal migrainedagen per maand halveren bij 1 op de 4 mensen met deze aandoening. De medicijnen werken dus niet bij iedereen. Maar voor mensen bij wie de medicijnen aanslaan, verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk. CGRP-remmers leiden tot veel minder bijwerkingen vergeleken met andere migrainemiddelen die uit het basispakket worden vergoed. De medicijnen worden sinds 2021 al onder voorwaarden vergoed voor mensen met chronische migraine.
CGRP-remmers: dure medicijnen voor kleine groep mensen
De 3 CGRP-remmers zijn fors duurder dan medicijnen tegen migraine die al vergoed worden. Het Zorginstituut vindt daarom dat de fabrikanten hun prijzen met minstens 25% moet laten zakken. Dan is er een goede verhouding tussen gezondheidswinst en kosten van deze medicijnen. De prijsdaling is belangrijk, omdat mensen met migraine deze medicijnen vaak langdurig gebruiken. En dat heeft grote impact: in 2024 gebruikten slechts circa 3% van de mensen met migraine CGRP-remmers, maar dat vormde wel bijna 60% van alle uitgaven aan migrainemedicijnen.
Zorgen over mogelijke hoge uitgaven door vergoeding van CGRP-remmers
Op dit moment is het voor het Zorginstituut niet duidelijk hoeveel mensen in Nederland last hebben van regelmatig terugkerende migraine en mogelijk in aanmerking komen voor vergoeding van deze medicijnen. Als deze groep mensen groter is dan het Zorginstituut nu inschat, kunnen de uitgaven aan CGRP-remmers fors stijgen. Vergoeding van deze medicijnen kan daardoor mogelijk andere zorg verdringen. Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS daarom om met de fabrikanten te onderhandelen over volume-gerelateerde prijskortingen van 25% of meer. Pas dan is het maatschappelijk verantwoord om CGRP-remmers ook te vergoeden voor mensen met regelmatig terugkerende migraine. Daarnaast gaat het Zorginstituut op korte termijn in gesprek met de patiëntenvereniging, beroepsgroep en zorgverzekeraars over gepast gebruik-afspraken. Die gaan over de voorwaarden, inzet en duur van de behandelingen.
Over Zorginstituut Nederland
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.