Kwaliteitsraad verwelkomt nieuw lid

Marcel Canoy is per 1 oktober 2023 voor 4 jaar benoemd tot lid van de Kwaliteitsraad, het adviesorgaan op het gebied van kwaliteit van zorg van Zorginstituut Nederland.

De afbeelding toont het portret van Marcel Canoy.
Beeld: ©Zorginstituut Nederland

Originele denker en verbinder

Marcel Canoy is hoogleraar gezondheidseconomie en dementie aan de VU Amsterdam. Daarnaast is hij werkzaam bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en werkzaam bij Vilans (kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning). Marcel is een brede en originele denker met een helicopterview op het zorgveld. Eerder was hij 8 jaar lang lid van de Adviescommissie Pakket (ACP) van het Zorginstituut. De Kwaliteitsraad ziet hiermee kansen om de samenwerking en verbinding met de ACP te bevorderen. Marcel volgt Joris van Eijck op in de Kwaliteitsraad per 1 oktober 2023.

Floortje Scheepers, voorzitter van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut: "Met Marcel hebben we een enthousiast en bevlogen mens aan boord, die al veel ervaring heeft met het Zorginstituut en pakketbeheer. Met zijn economische achtergrond en kennis van de ouderenzorg, kan hij erg goed bijdragen aan het publieke perspectief op zorg en de verbinding van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid."

Kwaliteitsraad stimuleert transitie naar passende zorg

De Kwaliteitsraad is een onafhankelijke raad van deskundigen op het gebied van kwaliteit van zorg. De raad adviseert het Zorginstituut over brede thema’s op het gebied van kwaliteit van zorg in Nederland. Daarnaast bevordert de Kwaliteitsraad vanuit inhoud de verbinding met het veld en heeft een wettelijke rol in de doorzettingsmacht van het Zorginstituut. Voor de Kwaliteitsraad ligt de essentie van kwaliteit vooral in het samen leren en verbeteren.

Momenteel stimuleert de Kwaliteitsraad de noodzakelijke transitie van de zorg naar passende zorg. Hierbij helpt de raad partijen in de zorg, onder meer bij het opstellen van maatschappelijke kaders die aangeven waaraan passende zorg moet voldoen. Deze kaders beschrijven hoe partijen samen kunnen leren en verbeteren. En hoe ze de zorg kunnen organiseren.