Nieuw Europees samenwerkingsverband op het gebied van evaluatie gezondheidstechnologie

Zorginstituut Nederland voert het secretariaat van een nieuw Europees samenwerkingsverband op het gebied van de evaluatie van gezondheidstechnologie: de Heads of Agencies Group (HAG). De 19 Europese organisaties die deel uitmaken van de HAG gaan informatie, standpunten en methodieken over de evaluatie van gezondheidstechnologie met elkaar uitwisselen. Het werk van het nieuwe samenwerkingsverband is gebaseerd op een gezamenlijk Memorandum of Understanding dat op 29 september werd gelanceerd.

Op de foto staan de voorzitter van de Heads of Agencies Group (HAG) Prof. Rui Santos Ivo (links), en vicevoorzitters Prof. Dominique Le Guludec (midden) en Dr. Trygve Ottersen (rechts).
Beeld: ©Zorginstituut Nederland

Doelstellingen van de HAG

In de komende periode richt de HAG zich vooral op de ontwikkeling van een solide basis om de gezamenlijke werkzaamheden van de deelnemende organisaties verder vorm te geven. Daarnaast zal het samenwerkingsverband Europese beleidsmakers en relevante instellingen en agentschappen adviseren over de evaluatie van gezondheidstechnologie, en over het verder vormgeven van de Europese samenwerking op dit gebied. 

Tiana van Grinsven, lid van de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland, zegt: “Het is belangrijk dat we de Europese samenwerking bij de evaluatie van nieuwe behandelingen, geneesmiddelen en gezondheidstechnologie verder intensiveren. We kunnen veel van elkaar leren, dubbel werk voorkomen en met de samenwerking de doorlooptijd van evaluaties van gezondheidstechnologie verkorten. Dat is ook in het belang van de mensen in Nederland die daardoor sneller toegang krijgen tot behandelingen, geneesmiddelen en innovaties.”

Voorzitterschap

De Heads of Agencies Group heeft Prof. Rui Santos Ivo (INFARMED, Portugal, linker foto) gekozen als voorzitter, die zal worden vergezeld door Prof. Dominique Le Guludec (HAS, Frankrijk, middelste foto) en Dr. Trygve Ottersen (NIPH, Noorwegen, rechter foto) als vicevoorzitters.

Deelnemende organisaties

Organisaties die zich tot nu toe bij de groep hebben aangesloten zijn onder meer:

 • AEMPS (Spanje)
 • AIFA (Italië)
 • AGENAS (Italië)
 • AIHTA (Oostenrijk)
 • INFARMED (Portugal)
 • KCE (België)
 • NIPH (Noorwegen)
 • G-BA (Duitsland)
 • HAS (Frankrijk)
 • HIQA (Ierland)
 • IQWIG (Duitsland)
 • FIMEA (Finland)
 • NCPE (Ierland)
 • REDETS (Spanje)
 • RER (Italië)
 • RIZIV-INAMI (België)
 • NOMA (Noorwegen)
 • TLV (Zweden)
 • Zorginstituut Nederland (Nederland)