Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling in basispakket

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling wordt vanaf 18 december 2017 uit het basispakket vergoed. Het is een behandeling in twee stappen die speciaal is ontwikkeld voor mensen die voortdurend oorsuizingen (chronische tinnitus) hebben en daar veel last in het dagelijks leven van ondervinden. De trapsgewijze behandeling blijkt deze last aanzienlijk te verminderen. Dit staat in het standpunt “Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus” , dat het Zorginstituut Nederland onlangs heeft vastgesteld.

De foto toont een meisje met koptelefoon op met op de achtergrond een vrouw en een medische illustratie over het oor
Beeld: ©Hollandse Hoogte

Twee stappen

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bestaat uit twee stappen. Onderdelen van de eerste stap zijn onder andere het stellen van de juiste diagnose, goed uitleggen aan patiënten wat tinnitus (oorsuizen) is en patiënten begeleiden bij het leren omgaan met de aandoening. In de tweede stap krijgen patiënten cognitieve gedragstherapie, bij voorkeur als groepsbehandeling.

De behandeling gaat volgens een gestructureerd behandelplan. De onderdelen in stap 1 duren in totaal ongeveer zes uur. Stap 2 bestaat uit groepsbehandelingen van twee uur per sessie (of één uur bij  individuele behandeling) en duurt maximaal twaalf weken. Het aantal behandelingen en de groepsgrootte zijn afhankelijk van de ernst van de tinnitus.

Standpunt “Trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling bij chronische tinnitus”

Effectieve behandeling

Het Zorginstituut concludeert dat de trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Dit betekent dat deze behandeling werkt (effectief is) bij chronische tinnitus.

Patiënten met chronische tinnitus die de trapsgewijze behandeling krijgen, hebben minder negatieve gedachten en gevoelens over de tinnitusklachten dan bij andere behandelingen. Daardoor ervaren zij minder last van de tinnitus en hebben zij een betere kwaliteit van leven.

Voor een deel van de patiënten is de eerste stap van de behandeling voldoende. Pas als die niet het verwachte resultaat heeft, krijgt de patiënt de tweede stap van de behandeling aangeboden.

In basispakket

De trapsgewijze tinnitusspecifieke behandeling wordt vanaf 18 december 2017 uit het basispakket vergoed.