Mijn Zorg Log wint award voor beste ICT-project van het jaar

ICT-vakblad Computable heeft Mijn Zorg Log van Zorginstituut Nederland vandaag verkozen tot beste ICT-project van het jaar in de zorg. De vakjury van de Computable Awards 2017 riep de blockchainoplossing uit tot winnaar. Dit op basis van het oordeel van de juryleden zelf en de stem van het grote publiek. Beide onderdelen telden even zwaar mee. In totaal waren 5 projecten genomineerd.

De foto toont een smartphone die wordt vastgehouden door een ouder persoon

Concrete oplossing in plaats van uitvoerig rapport

Peter Snaterse van Zorginstituut Nederland: “Een prijs als deze winnen is een erkenning voor onze aanpak. We hebben er bewust voor gekozen om een concrete oplossing te bouwen met blockchaintechnologie, in plaats een uitvoerig rapport te schrijven over hoe het zou kunnen werken.
Op deze manier ondervinden we samen met partijen in de zorg en ondersteuning hoe de zorg eruit kan zien wanneer je blockchain toepast. We maken direct tastbaar wat het kan betekenen
Het is verrassend dat er zo veel mogelijk is wat voorheen niet kon. Administratieve processen kunnen echt anders ingericht worden, en nog belangrijker: de burger krijgt meer regie over zijn gegevens. We komen tot dit eindresultaat doordat we al in een vroegtijdig stadium juristen, techneuten en mensen met kennis over het zorgproces samen laten werken.”

Waarom blockchain in de zorg?

In de zorg worden veel gegevens vastgelegd en uitgewisseld over patiënten en cliënten. Vertrouwen en betrouwbaarheid zijn daarbij essentieel. Dat vastleggen en uitwisselen kan worden gezien als transactie. En dat kan blockchain goed. Blockchain heeft als grootste voordeel dat het mogelijk wordt om eenduidig vast te leggen wie, wat, wanneer, en in welke rol heeft gedaan binnen het netwerk van de cliënt.
Op die manier hebben diverse partijen toegang tot dezelfde set van gelinkte gegevens. De verantwoordelijkheden binnen het netwerk zijn daarbij duidelijk voor álle deelnemers. Het netwerk is bijzonder veilig door de met elkaar verbonden versleutelingen van personen en data. En bovendien heeft de persoon waaraan de zorg is of wordt geleverd dus inzicht én regie over zijn complete zorgproces.

Hoe gaan we verder met Mijn Zorg Log?

Op dit moment lopen de voorbereidingen voor een kleinschalige praktijkproef van Mijn Zorg Log om vast te stellen wat blockchain betekent voor de administratieve processen.