Zorginstituut Nederland uniformeert Informatiemodel iStandaarden

Met het nieuwe integrale Informatiemodel iStandaarden is er één landelijk vastgestelde standaard voor elektronische informatie-uitwisseling binnen de Wet Langdurige zorg (iWlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (iWmo), Jeugdwet (iJw) en Persoonsgebonden Budget (iPgb). In het nieuwe integrale model zijn alle regels en afspraken die samen de informatiestandaard vormen, vastgelegd. 

De afbeelding is een illustratie van de iJw, iWmo, iWlz en iPgb

Gestandaardiseerde, domeinoverstijgende en snelle informatieoverdracht

Cliënten en alle partijen die betrokken zijn bij de zorg en ondersteuning van hen – van indicatie tot facturatie – hebben baat bij deze gestandaardiseerde, domeinoverstijgende en snelle informatieoverdracht. Op basis van deze standaarden worden namelijk op cliëntniveau elektronische gegevens uitgewisseld. Tot voor kort had elk van de standaarden een eigen informatiemodel, nu is er dus één model voor alle vier de standaarden.

‘Vernieuwing is nodig’

Het Informatiemodel iStandaarden brengt alle iStandaarden overzichtelijk in kaart. Informatieanalist Elly Kampert van het Zorginstituut: “Vernieuwing is nodig, omdat het aantal standaarden en informatiemodellen is uitgebreid van één voor de Wlz naar vier, voor de Wlz, Wmo, Jeugdwet en PGB. De uitbreiding stelt andere eisen aan het beheer en daarmee aan het systeem. We hebben deze mogelijkheid aangegrepen om een nieuwe publicatievorm op te bouwen die overzichtelijker is dan de oude informatiemodellen.”

Over het Informatiemodel iStandaarden

Het Informatiemodel iStandaarden heeft een hoofdpagina die toegang geeft tot alle documentatie van een release: processen, regels en berichtspecificaties worden in samenhang gepresenteerd. Daarnaast is een instructievideo beschikbaar die uitleg geeft over de opbouw van het model en de navigatie.