ACP vergadert over Mammaprint en Niet-invasieve prenatale test

Het pakketadvies van geneesmiddel palbociclib en een zogenaamde scoping van de mammaprint, beiden bij borstkanker, komen aan de orde in vergadering van de Adviescommissie Pakket (ACP) op vrijdag 24 maart 2017. Ook spreekt de ACP over de ‘pakketwaardigheid’ van NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test); een vorm van prenatale screening.

Op de pagina van de ACP staat de gehele agenda en de te bespreken conceptrapporten.

De foto toont de trap bij de ingang van het Zorginstituut

Pakketadvies palbociclib

Het geneesmiddel palbociclib (Ibrace) is door de minister van VWS in de zogenaamde pakketsluis geplaatst voor de indicatie HR+, HER- gemetastaseerd borstkanker. Instroom in het basispakket kan pas plaatsvinden na een positief advies van het Zorginstituut en een daarop
volgende succesvol verlopende prijsonderhandeling.

Scoping Mammaprint

In 2012 heeft het Zorginstituut (voorheen) CVZ een negatief standpunt uitgebracht over de vergoeding van de Mammaprint. In 2016 zijn echter de resultaten van de zogenaamde MINDACT-studie gepubliceerd waarin het klinisch nut van de Mammaprint is onderzocht. Het Zorginstituut gaat nu beoordelen of het standpunt uit 2010 herzien moet worden.

NIPT: prenatale screening en de Zorgverzekeringswet (Zvw)

De minister heeft het Zorginstituut gevraagd of de Zvw als financieringsbron kan dienen voor de NIPT als eerste test binnen de prenatale screening. De Gezondheidsraad heeft in december 2016 een rapport uitgebracht over ‘een optimaal programma van prenatale screening, in het licht van de recente wetenschappelijke ontwikkelingen’. De minister heeft het Zorginstituut gevraagd dit rapport in zijn advies mee te wegen.

Adviescommissie Pakket (ACP)

Het bestuur van het Zorginstituut is verantwoordelijk voor, en besluit over, ‘pakketadviezen’ aan de minister van VWS. De ACP adviseert hieraan voorafgaand het bestuur over voorgenomen adviezen over de samenstelling van het verzekerde pakket. De ACP heeft een openbare vergadering.