Vergadering Adviescommissie Pakket (ACP) vrijdag 24 februari

Het ‘Pakketadvies fysio- en oefentherapie bij artrose aan heup en knie’ en het ‘Systeemadvies: Naar een eenduidige aanspraak voor alle Wlz-cliënten’ worden besproken in de vergadering van de Adviescommissie Pakket (ACP) op vrijdag 24 februari . Op de pagina van de ACP staat de gehele agenda en de te bespreken conceptadviezen.

Pakketadvies fysio- en oefentherapie bij artrose aan heup en knie

De ACP zal een oordeel geven over de vraag of oefen- en fysiotherapie moet instromen in het basispakket voor de indicaties artrose van heup of knie. Het Zorginstituut heeft in december 2016 een systeemadvies fysio- en oefentherapie uitgebracht aan minister Schippers van VWS. Essentie van het advies is dat op termijn behandelingen per aandoening/functieprobleem opgenomen worden in het basispakket, wanneer is voldaan aan twee voorwaarden. Eerst moeten zorgaanbieders en patiëntenorganisaties gezamenlijk per functieprobleem bepalen wat goede fysio- en oefentherapeutische zorg is. Daarna moet het Zorginstituut beoordelen of deze zorg effectief is en voldoet aan de andere criteria voor toelating tot het basispakket.

Systeemadvies: Naar een eenduidige aanspraak voor alle Wlz-cliënten

Wlz-cliënten krijgen in de huidige uitvoeringspraktijk niet altijd de integrale zorg die zij nodig hebben. Ook komt het voor dat de zorg in het verkeerde domein wordt gedeclareerd. De vraag aan de ACP is of zij het advies overnemen om behandeling en de aanvullende zorgvormen, met uitzondering van de farmaceutische zorg, onderdeel te laten zijn van het Wlz-pakket voor alle Wlz-cliënten, los van de leveringsvorm.

Adviescommissie Pakket (ACP)

Het bestuur van het Zorginstituut is verantwoordelijk voor, en besluit over, ‘pakketadviezen’ aan de minister van VWS. De ACP adviseert hieraan voorafgaand het bestuur over voorgenomen adviezen over de samenstelling van het verzekerde pakket. De ACP heeft een openbare vergadering.

De foto toont de trap bij de ingang van het Zorginstituut