Vergadering Adviescommissie Pakket (ACP) vrijdag 25 november

Het ‘Uitstroomadvies over vitaminen, mineralen en paracetamol (1000mg)’ en het ‘Pakketadvies Pembrolizumab’ staan centraal in de vergadering van de Adviescommissie Pakket (ACP) op vrijdag 25 november a.s. Op de pagina van de ACP vindt u de gehele agenda en de te bespreken conceptadviezen.

Pembrolizumab

De ACP wordt gevraagd of zij adviseren Pembrolizumab op te nemen in het te verzekeren pakket. Pembrolizumab (Keytruda) is een specialistisch geneesmiddel met hoge kosten voor de indicatie niet-kleincellig longcarcinoom. Het is net als het al eerder beoordeelde Nivolumab een PD-1 remmer. Nivolumab en Pembrolizumab hebben een soortgelijk indicatiegebied en dezelfde plaats in het behandelalgoritme.

Vitaminen, mineralen en paracetamol

Horen vitaminen, mineralen en paracetamol 1000mg deze middelen (nog) thuis in het te verzekeren pakket? De vraag aan de ACP is of deze categorieën middelen kunnen uitstromen uit het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het argument hierbij is dat de kosten van deze middelen relatief laag zijn en daarom voor eigen rekening en verantwoording kunnen komen.

Adviescommissie Pakket

De ACP brengt adviezen uit aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut. Die adviezen hebben betrekking op voorgenomen adviezen waarin het Zorginstituut de minister van VWS adviseert over de samenstelling van het verzekerde pakket of over ontwikkelingen die aanleiding kunnen geven tot wijzigingen van dat pakket. De ACP heeft een openbare vergadering.