UPDATE: Aangifte van fraude door Zorginstituut Nederland

Zorginstituut Nederland heeft op donderdag 14 juli 2016 aangifte van fraude gedaan bij de politie van Diemen. Aanleiding voor deze aangifte is de melding van de huisbankier van het Zorginstituut. De bankier meldde een vermoeden van onregelmatigheden door een medewerker van het Zorginstituut bij de terugbetalingen aan burgers die langere tijd hun zorgpremie niet hebben betaald, zogenaamde wanbetalers.

Intern feitenonderzoek

Op basis van deze melding is het Zorginstituut onmiddellijk gestart met een intern feitenonderzoek. De resultaten hiervan waren aanleiding voor het Zorginstituut om aangifte van fraude te doen bij de politie.
Behalve de aangifte zal het Zorginstituut een extern en onafhankelijk gespecialiseerd bureau verzoeken om het al verrichte interne feitenonderzoek verder te onderbouwen. Om de mogelijkheid tot verdere fraude uit te sluiten, heeft het Zorginstituut per direct terugbetalingen via verdachte rekeningnummers aan wanbetalers stopgezet.

Geen gevolgen voor wanbetalers

De vaststelling van fraude heeft geen gevolg voor het recht dat betreffende wanbetalers hebben op terugbetaling. De terugbetaling via niet-verdachte rekeningnummers gaat gewoon door.
Ook de andere regelingen die het Zorginstituut uitvoert, kunnen gewoon worden uitgevoerd.

De wanbetalerregeling wordt sinds 1 januari 2017 uitgevoerd door het CAK.

Update 20 april 2017

Om onterechte betalingen die voortkomen uit het fraudeonderzoek terug te kunnen vorderen, heeft het Zorginstituut na toestemming van de rechtbank, in de week van 17 april 2017 beslag laten leggen op bankrekeningen van derden, die deze betalingen hebben ontvangen.