Nieuwe kwaliteitsstandaard voor de intensive care in zicht

De conceptkwaliteitsstandaard intensive care (IC), die door de Adviescommissie Kwaliteit (ACK) van het Zorginstituut gemaakt is, ligt ter consultatie bij betrokken partijen. Tot en met 13 mei 2016 hebben zij de mogelijkheid te reageren. Hiermee is de invoering van een nieuwe kwaliteitsstandaard voor de organisatie van IC-zorg weer een stap dichterbij.

Consultatie van conceptkwaliteitsstandaard

Deze consultatie is een controle bij partijen van de toepasbaarheid van de conceptkwaliteitsstandaard IC. In het najaar van 2015 zijn de zelfde partijen ook al door het Zorginstituut bevraagd over de verschillende discussiepunten en argumenten rond de richtlijn IC waaraan partijen tot 2015 werkten. Naar aanleiding van deze inventarisatie maakte de ACK de conceptkwaliteitsstandaard IC. Na de consultatie maakt de ACK de definitieve kwaliteitsstandaard op. Deze wordt waarschijnlijk in de zomer van 2016 gepubliceerd.

Regionale samenwerking

Na de invoering van een eerdere richtlijn uit 2006 signaleerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een paar essentiƫle verbeterpunten. Met name de (voorwaarden voor) regionale samenwerking en het bepalen van welke deskundigheden en competenties op welke momenten en in welke situaties op de ic-afdelingen in de ziekenhuizen nodig zijn, moest volgens de IGZ beter. De betrokken veldpartijen zijn daarmee aan de slag gegaan, maar het lukte de betrokken partijen niet om eensgezind een nieuwe richtlijn IC voor de deadline van 31 december 2015 te voltooien. Deze deadline stond op de zogeheten Meerjarenagenda; dit is een wettelijk erkende afsprakenlijst waarop sinds 2013 belangrijke zorgverbeteronderwerpen worden geplaatst. Bij elk van deze onderwerpen is afgesproken door wie (welke organisaties) en wanneer een kwaliteitsstandaard of -richtlijn moet worden opgeleverd. Verbetering van de kwaliteit van de intensive care-zorg (als onderdeel van de spoedzorgketen) staat op de Meerjarenagenda van het Zorginstituut.

Maatwerkoplossingen

Na het verlopen van de in de Meerjarenagenda genoemde deadline heeft de ACK (het adviesorgaan van het Zorginstituut voor kwaliteit van zorg) de regie op de ontwikkeling van een nieuwe standaard voor de organisatie van IC-zorg overgenomen. De ACK zet er op in om de kwaliteitsstandaard IC in de zomer van 2016 vast te stellen. De kwaliteitsstandaard moet vervolgens als kader fungeren waarbinnen ziekenhuizen in hun eigen regio maatwerkoplossingen kunnen ontwikkelen. Het Zorginstituut gaat de implementatie van de nieuwe kwaliteitsstandaard volgen en ondersteunen.