Voor patiënten komt er met prioriteit betere kwaliteitsinfo voor zorgkeuze beschikbaar

De meetinstrumenten, een verzamelnaam voor kwaliteitsindicatoren en cliëntvragenlijsten, van 30 medisch-specialistische aandoeningen worden versneld (door)ontwikkeld. Deze 30 medisch-specialistische aandoeningen staan centraal in het Jaar van de Transparantie. In dit door Minister Schippers uitgeroepen jaar hebben de zorgverzekeraars, zorgaanbieders en patiëntenverenigingen afgesproken dat er voor die aandoeningen versneld goede kwaliteitsinformatie beschikbaar komt zodat voor patiënten met deze aandoeningen helder is wat goede zorg is, waaraan je de kwaliteit van die zorg kunt afmeten en welke ziekenhuizen deze goede zorg leveren.

Plaatsing op Meerjarenagenda toont belang

Met de opname van meetinstrumenten van deze 30 medisch-specialistische aandoeningen op de Meerjarenagenda, de wettelijk erkende afsprakenlijst met belangrijke zorgverbeteronderwerpen, maakt het Zorginstituut openbaar dat er voor dit gebied van de zorg met voorrang meetinstrumenten worden verbeterd. De Meerjarenagenda laat zien welke organisaties van cliënten, zorgaanbieders en verzekeraars werken aan de (door)ontwikkeling van kwaliteitsstandaarden, informatiestandaarden en meetinstrumenten en wanneer die klaar zijn om in te voeren.

Aan de slag met verbeteropdrachten

De komende periode gaan de betrokken partijen in de zorg (FMS, V&VN, ZN, NPCF, NFU, NZV en ZKN) aan de slag met de verbeteropdrachten waar men door plaatsing op de Meerjarenagenda aan is verbonden. Als de partijen voor de afgesproken datum niet met voorstellen komen voor meetinstrumenten voor verslagjaar 2016 kan het Zorginstituut zelf het initiatief overnemen. Tussentijds kan het Zorginstituut ondersteuning bieden als de ontwikkeling van een van deze meetinstrumenten dreigt te stagneren.