Zorginstituut adviseert Wlz ook open te stellen voor GGZ-patiënten

Mensen met een psychische stoornis die blijvend behoefte hebben aan permanent toezicht of 24 uur zorg nabij, moeten toegang krijgen tot de Wlz. Daarvoor moet de Wet langdurige zorg (Wlz) wel op een aantal punten aangepast worden. Dat adviseert Zorginstituut Nederland in een advies dat het vandaag heeft uitgebracht aan staatssecretaris Van Rijn van VWS.

Nu geen toegang tot Wlz

Op dit moment is een psychische stoornis geen reden voor toegang tot de Wlz. Hoewel een psychische stoornis vaak een leven lang blijft, kan niet met zekerheid gezegd worden dat de cliënt dan ook levenslang behoefte zal hebben aan permanent toezicht of 24 uur zorg nabij - de criteria voor toegang tot de Wlz. De zorg en begeleiding moet dan vanuit de Wet maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) en de Zorgverzekeringswet geregeld en betaald worden. Het Zorginstituut heeft onderzoek laten doen waaruit blijkt dat voor sommige cliënten wél te voorspellen is dat ze blijvend toezicht of zorg nabij nodig zullen hebben en dus voldoen aan de criteria voor de Wlz. Het gaat dan vooral om cliënten die naast een psychische stoornis ook een andere aandoening of beperking hebben. Het kan ook gaan om psychiatrische ziektebeelden waarvan bekend is dat de cliënt steeds meer zorg en toezicht nodig zal hebben, zoals Korsakov of Huntington.

Toegangscriteria niet gewijzigd

Het afwegingskader voor toegang tot de Wlz, dat het Zorginstituut deze zomer publiceerde, kan goed gebruikt worden om de zorgbehoefte van mensen met een psychische stoornis te beoordelen. De toegangscriteria hoeven verder niet gewijzigd te worden.

Blijvende zorgbehoefte

Het Zorginstituut adviseert de staatssecretaris om de toegang tot de Wlz te beperken tot clienten met een blijvende zorgbehoefte. Clienten die langdurig, maar niet blijvend zijn aangewezen op permanent toezicht of 24 uur zorg nabij, krijgen hun begeleiding en zorg op grond van de Wmo en Zorgverzekeringswet. Ook adviseert het Zorginstituut om de regel dat medisch noodzakelijk verblijf de eerste drie jaar wordt betaald uit de Zvw en daarna uit de Wlz, te schrappen. Immers, als al eerder duidelijk is dat de client blijvend toezicht of zorg nabij nodig heeft, heeft deze direct toegang tot de Wlz. En als na drie jaar nog steeds kans is op een meer zelfstandige situatie, hoort de zorg niet in de Wlz.

Tijdpad

Vanwege de duur van de politieke besluitvorming zullen de eventuele veranderingen niet eerder dan 1 januari 2017 kunnen ingaan. Tot die tijd kunnen mensen met een psychische stoornis een beroep blijven doen op de gemeenten en zorgverzekeraars als uitvoerders van de Wmo en Zvw.