Afwegingskader voor toegang tot de Wet langdurige zorg

Tijdens een bijzonder bestuurlijk overleg heeft de bestuursvoorzitter van Zorginstituut Nederland, Arnold Moerkamp, het ‘Afwegingskader Wlz’ overhandigd aan de voorzitter van het CIZ, Daan Hoefsmit. In de afgelopen negen maanden is in opdracht van het Zorginstituut en CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) onderzoek gedaan onder wetenschappers, cliënten en professionals naar manieren om vast te stellen of iemand voldoet aan de toegangscriteria voor de Wet langdurige zorg (Wlz).

De foto toont Arnold Moerkamp die het ‘Afwegingskader Wlz’ overhandigt aan Daan Hoefsmit
Beeld: ©Zorginstituut Nederland
Arnold Moerkamp en Daan Hoefsmit

Permanent toezicht

De Wlz stelt dat iemand toegang heeft als hij een blijvende behoefte heeft aan permanent toezicht en/of 24 uur zorg in de nabijheid. Het afwegingskader biedt een gestructureerde vragenlijst om te beoordelen of een verzekerde voldoet aan deze criteria. CIZ zal dit gaan gebruiken bij de indicatiestelling, voor het Zorginstituut wordt het belangrijk voor het beoordelen van indicatiegeschillen. Hiermee is een belangrijk instrument voor een rechtmatige uitvoering van de Wet langdurige zorg gereed.

Psychische stoornis

Het Zorginstituut en CIZ hebben het afwegingskader gezamenlijk laten ontwikkelen op verzoek van staatssecretaris Van Rijn van VWS. Tegelijk met de overdracht aan het CIZ, brengt het Zorginstituut het rapport uit aan de staatssecretaris met een aantal aanbevelingen. Ook kondigt het instituut daarbij aan nader onderzoek te doen naar de toepasbaarheid van de wettelijke criteria voor mensen met een psychische stoornis.