Zorginzicht publiceert medisch-specialistische richtlijnen

De ongeveer 300 medisch-specialistische richtlijnen van de Federatie Medisch Specialisten zijn voor opname in het Register van Zorginstituut Nederland voorgedragen. De voordracht is naast de Federatie ook afkomstig van Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN). De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) ondersteunen de voordracht.

De illustratie toont een zorgaanbieder, zorgverzekeraar en patiënt en een Zorginstituut medewerker met de tekst "Mooi resultaat samenwerking zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiënten 120 nieuwe kwaliteitsrichtlijnen op Zorginzicht.nl"
Beeld: ©Zorginstituut Nederland

Goede zorg

In het Register op de website Zorginzicht van het Zorginstituut wordt zichtbaar gemaakt wat zorgaanbieders, patiënten, cliënten en zorgverzekeraars samen hebben afgesproken over wat goede zorg is voor een bepaald zorgonderwerp. Vanaf heden zijn er op deze website 120 medisch-specialistische richtlijnen terug te vinden, en voor het eind van het jaar zullen dat alle ongeveer 300 richtlijnen zijn. Ook in de richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten vindt u een volledige beschrijving van de beschikbare richtlijnen.

Afspraken

NPCF, Federatie en ZN hebben ook afspraken gemaakt over de doorontwikkeling van de medisch-specialistische richtlijnen. Zo hebben zij plannen gemaakt voor het beschikbaar komen van patiëntenversies bij de richtlijnen en spraken zij af dat NFU en NVZ betrokken zullen worden bij de herziening van de richtlijnen en eventuele obstakels bij de invoering.

Positief

Op grond van het bovenstaande heeft het Zorginstituut positief geoordeeld over opname van de medisch-specialistische richtlijnen in zijn Register op Zorginzicht. Voorwaarde voor het blijvend opnemen van deze richtlijnen in het Register is wel dat de gemaakt afspraken tussen de Federatie en NPCF, ZN, NFU en NVZ worden nagekomen. Het Zorginstituut zal toezien op de voortgang van de genoemde afspraken.

Kwaliteitsstandaard

Een kwaliteitsstandaard beschrijft wat goede zorg is vanuit het perspectief van de patiënt, ongeacht de financieringsbron: Zorgverzekeringswet (Zvw), Wet langdurige zorg (Wlz), Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), aanvullende verzekering of eigen betaling door de cliënt/patiënt. Opname van een kwaliteitsstandaard in het Register betekent niet noodzakelijkerwijs dat de in de kwaliteitsstandaard beschreven zorg verzekerde zorg is.

Jaar van de transparantie

De ontsluiting van deze richtlijnen maakt deel uit van de plannen van Minister Schippers met het Jaar van de Transparantie. Hiermee is een groot deel van de mijlpaal gerealiseerd om 150 richtlijnen voor de zomer in het register op te nemen (en alle 300 tegen het einde van het jaar). Dit Jaar van de Transparantie loopt van maart 2015 tot en met maart 2016 en is een initiatief van de minister van Volksgezondheid. Meer en betere informatie voor de patiënten over de kwaliteit en de kosten van de zorg, dat is de essentie van het Jaar van de Transparantie. Alle partijen in de zorg leveren dit jaar gezamenlijk een extra inspanning om de beschikbaarheid en vindbaarheid van betrouwbare en begrijpelijke informatie voor patiënten een impuls te geven.