Kwaliteitsstandaarden gehandicaptenzorg geschikt voor Register Zorginstituut Nederland

Handreikingen en richtlijnen die in de gehandicaptenzorg worden gebruikt, kunnen op dezelfde manier worden getoetst als kwaliteitsstandaarden in andere sectoren. Er zijn daarvoor wel wat aanpassingen nodig in het Toetsingskader van het Kwaliteitsinstituut, maar het is niet nodig om voor deze sector een heel eigen ‘taal’ te ontwikkelen voor het beoordelen van kwaliteitsstandaarden.

Stimulans voor kwaliteitsontwikkeling

Dat stellen experts uit de gehandicaptensector in het adviesrapport 'Doorontwikkeling kwaliteitsstandaarden in de gehandicaptenzorg', dat onlangs werd opgesteld door ZonMw. Zij vinden het Register een stimulans voor kwaliteitsontwikkeling in de sector. Het Register van het Zorginstituut maakt zichtbaar wat patiënten, zorgaanbieders en verzekeraars gezamenlijk de goede zorg vinden rondom een zorggebied.

Twijfels

In de gehandicaptenzorg waren er twijfels of het gedachtegoed en de instrumenten van het Kwaliteitsinstituut wel geschikt zouden zijn voor hun sector. Zo was bijvoorbeeld niet duidelijk of richtlijnen en handreikingen die in de gehandicaptenzorg worden gebruikt, getoetst kunnen worden met behulp van het Toetsingskader voor kwaliteitsstandaarden. In kwaliteitsstandaarden beschrijven partijen in de zorg gezamenlijk wat goede zorg is. Met het Toetsingskader beoordeelt het Kwaliteitsinstituut een kwaliteitsstandaard op bepaalde criteria. Voldoet de standaard, dan komt deze in het Register. Het Register biedt daarmee een overzicht van wat goede zorg is.

Kleine aanpassingen

Een groep van zeven experts uit de gehandicaptensector beoordeelde aan de hand van zeven geselecteerde kwaliteitsstandaarden of de eisen die het Toetsingskader stelt wel passen bij de gehandicaptensector. Daarbij keken zij bijvoorbeeld naar handreikingen voor gedragsproblematiek, voor medicatiebeleid of voor het omgaan met seksualiteit en seksueel misbruik. De onderzochte kwaliteitsstandaarden bleken met de nodige aanpassingen allemaal geschikt voor aanbieding aan het Register. Ook het Toetsingskader bleek met kleine aanpassingen van de toetsingsvragen en de verklarende woordenlijst toepasbaar op de onderzochte kwaliteitsstandaarden.

Kwaliteitsstempel

De experts zien opname in het Register als een kwaliteitsstempel. Het stimuleert de sector om verder te werken aan kwaliteitsontwikkeling en wetenschappelijke onderbouwing van het handelen bij zorg en ondersteuning.