Zorgbestuurders ondertekenen tweede convenant gepast gebruik

Met de ondertekening van het ‘tweede convenant’ Gepast gebruik van zorg bevestigen twaalf vooraanstaande partijen in de zorg de wil om in de praktijk “goede zorg te bevorderen en ongewenste te ontmoedigen”. Op donderdag 24 april organiseert Zorginstituut Nederland voor de leden van de Ronde Tafel Gepast Gebruik de ondertekening van dit convenant. Tegelijkertijd vindt ook de uitreiking van de interviewbundel “Zoals zorg bedoeld is…” plaats, die speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld.

De foto toont een aantal ondertekenaars v.l.n.r.: Wim van Harten (NVZ), Henk Smid (ZonMw), Wilna Wind (NPCF), Henk Bakker (V&VN), Bert Boer (Zorginstituut Nederland), Carin Littooij (LHV), Chrit van Ewijk (DBC-O), Lode Wigersma (KNMG).
Beeld: ©Zorginstituut Nederland
De ondertekenaars v.l.n.r.: Wim van Harten (NVZ), Henk Smid (ZonMw), Wilna Wind (NPCF), Henk Bakker (V&VN), Bert Boer (Zorginstituut Nederland), Carin Littooij (LHV), Chrit van Ewijk (DBC-O), Lode Wigersma (KNMG). Niet op de foto: Marcel Daniëls (OMS), Gea Sijpkes (ActiZ), Eitel Homan (NZa), André Rouvoet (ZN).

Terugdringen onnodig zorggebruik

Bert Boer, bestuurder van het Zorginstituut: “Het verheugt me zeer dat zoveel partijen met het tekenen van het convenant het belang onderstrepen van gepast gebruik van zorg en dat zij bereid zijn zich actief in te zetten voor het terugdringen van onnodig zorggebruik.”

Deelnemende organisaties

Actiz, DBC-Onderhoud, de KNMG, LHV, NPCF, NVZ, NZa, de Orde, V&VN, ZonMw, ZN en het Zorginstituut ervaren allemaal de negatieve consequenties van zorg die niet passend is: overbodige behandeling, onnodige en schadelijke neveneffecten, te hoge premie en reputatieschade. Met dit tweede convenant bevestigen deze organisaties dat zij de komende tijd nog nadrukkelijker willen inzetten op het bevorderen van gepast gebruik van zorg, bijvoorbeeld door de invoering van innovaties te versnellen, door te zorgen dat informatie sneller beschikbaar komt, door zorg op basis van kwaliteitscriteria in te kopen en door patiënten de gelegenheid te bieden om ongepast gebruik van zorg te melden. In 2011 hebben partijen daarvoor al een (eerste) convenant gesloten.

Ronde tafel gepast gebruik

De deelnemers aan de Ronde tafel gepast gebruik ontmoeten elkaar eens in de zes weken bij zogenoemde ronde tafelbijeenkomsten, waarin casuïstiek wordt besproken en meer structurele belemmeringen geïdentificeerd worden.

Sinds het eerste convenant gepast gebruik van zorg is veel bereikt. Iedereen beseft inmiddels dat gepast gebruik leidt tot betere zorg voor hetzelfde geld. Ondertussen zijn er daarom meer partijen aangeschoven aan de ronde tafel. Dit zijn vooral de organisaties die in de praktijk het gepaste gebruik moeten realiseren: huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en instellingen. Deze uitbreiding willen we bevestigen met een nieuw (tweede) convenant gepast gebruik, waarin het accent ligt op het identificeren en oplossen van structurele belemmeringen voor gepast gebruik.

Interviewbundel

Tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de ondertekening van het convenant vindt ook de presentatie van een interviewbundel plaats. In deze bundel geven bestuurders en directeuren van de deelnemende organisaties hun visie op gepast gebruik van zorg en onderstrepen zij de noodzaak ervan.