Feestelijke lancering Toetsingskader en Register kwaliteit

Op donderdagmiddag 23 januari zijn de eerste kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten in het zogenaamde Register van het Kwaliteitsinstituut van CVZ opgenomen. Tijdens een feestelijke variant op het maandelijkse CVZ-Kwaliteitsforum deelden de partijen die betrokken zijn geweest bij het ontwikkelingen van de standaarden hun ervaringen. Het gaat om standaarden voor onder meer COPD, dementie en dwarslaesie en de richtlijnen melanoom en (hepatocellulair) carcinoom. Ook de meetinstrumenten Stomazorg en Fysiotherapie zijn opgenomen.

Toetsingskader

Tijdens de bijeenkomst werd het Toetsingskader feestelijk gelanceerd. Het kader is een hulp en leidraad voor ontwikkelaars van kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten. Het Kwaliteitsinstituut gebruikt het toetsingskader om kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten te beoordelen voor opname in het Register.

De foto toont proostende aanwezigen op de feestelijke variant op het maandelijkse CVZ-Kwaliteitsforum ter gelegenheid van de lancering van het Toetsingskader en Register kwaliteit
Beeld: ©Zorginstituut Nederland
Proosten op de eerste richtlijnen en standaarden in het Register

Register

Het register maakt voor iedereen zichtbaar wat zorgaanbieders, patiƫnten en zorgverzekeraars hebben afgesproken over wat goede zorg is voor een bepaald ziektebeeld. Alle kwaliteitsstandaarden en meetinstrumenten die zijn getoetst en voldoen aan de criteria uit het Toetsingskader krijgen een plek in het Register. Van alle kwaliteitsstandaarden is ook voor patiƫnten een begrijpelijke versie beschikbaar.

Zorginstituut Nederland

Per 1 april 2014 gaan het CVZ en haar integratiepartners gezamenlijk verder onder de vlag van Zorginstituut Nederland. In de aanloop hiernaartoe heeft het Kwaliteitsinstituut (nu onderdeel van CVZ) haar instrumentarium om goede zorg in kaart te brengen alvast ontwikkeld. Naast een consultatieronde van het toetsingskader is in samenwerking met partijen in de zorg ook gekeken naar de toepasbaarheid van dit kader in de praktijk.