Aanpak pakketbeheer specialistische geneesmiddelen

Belangrijk uitgangspunt voor CVZ is dat innovatieve specialistische geneesmiddelen (waaronder weesgeneesmiddelen) snel beschikbaar moeten zijn voor arts en patiënt. Daarvoor moet op gerichte wijze pakkettoetsing plaatsvinden: onder meer door voorwaardelijke financiering te combineren met risicogericht pakketbeheer. Het CVZ beoordeelt daarom alleen specialistische geneesmiddelen die een (hoog) risico op betaalbaarheid of kwaliteit vormen voor het pakket. Dit staat in het rapport Pakketbeheer specialistische geneesmiddelen, dat het CVZ onlangs aan minister Schippers van VWS heeft aangeboden.

Beoordeling in drie stappen

De in dit rapport beschreven procedure omvat drie processtappen.

  1. Het criterium dat het CVZ hanteert voor het starten van een beoordelingstraject van een specialistisch geneesmiddel, is dat er sprake moet zijn van een therapeutische meerwaarde en een kostenbeslag van ten minste 2,5 miljoen euro.
  2. Een initiële beoordeling vindt plaats voor die geneesmiddelen die op basis van de uitkomst van de melding of door middel van monitoring door het CVZ voor verdere beoordeling in aanmerking komen. Tijdens deze periode kan het uitkomstenonderzoek plaatsvinden dat als doel heeft antwoord te geven op de onduidelijkheden die bestaan ten tijde van de initiële beoordeling over gepast gebruik en/of kosteneffectiviteit.
  3. Na vier jaar voorwaardelijke financiering beoordeelt het CVZ de uitkomsten. Naast een herbeoordeling aan de stand van de wetenschap en praktijk worden de resultaten van het uitkomstenonderzoek beoordeeld. Het CVZ kan vervolgens de minister van VWS adviseren om de vergoeding van een geneesmiddel te continueren, al dan niet onder bepaalde voorwaarden zoals prijsafspraken, óf om een geneesmiddel uit te laten stromen.

Direct beschikbaar

Vanwege automatische instroom van specialistische geneeskundige zorg zijn geneesmiddelen direct beschikbaar voor patiënten op het moment van marktregistratie. Bij geneesmiddelen waarvan het CVZ afziet van verdere beoordeling, zijn de verzekeraars, behandelaren en apothekers of inkoopgroepen verantwoordelijk voor het gepast gebruik en kosteneffectief inkopen ervan. Dit zijn vooral geneesmiddelen met een relatief kleine kostenprognose of geneesmiddelen met een (claim voor) gelijke therapeutische waarde.