GIPeilingen 2012 verschenen

In de jaarlijkse CVZ-publicatie GIPeilingen komen diverse thema’s aan de orde. Zo wordt inzicht gegeven in de regionale verschillen in het gebruik van genees- en hulpmiddelen. Ook wordt nader ingegaan op de kosten voor dure geneesmiddelen en de invloed van de Maximum-Prijzenwet (WGP) op de prijzen van geneesmiddelen in Nederland.

Hulpmiddelen

GIPeilingen 2012 opent met een beschouwing over het gebruik van hulpmiddelen in Nederland. Voor 2012 constateren we een daling in het aantal gebruikers maar een lichte stijging in de kosten, vooral veroorzaakt door een stijging in het gebruik en de kosten van hoortoestellen. De kosten voor hoortoestellen stegen van € 116,5 miljoen in 2011 naar € 142,5 miljoen in 2012. Deze stijging werd mede veroorzaakt omdat per 1 januari 2013 de vergoedingslimieten voor hoortoestellen zijn vervangen door een procentuele eigen bijdrage in de kosten van het hoortoestel. De indruk bestaat dat de extra aandacht voor deze wijziging in de vergoedingssystematiek in het laatste kwartaal van 2012 heeft gezorgd voor een groei in de aanschaf van hoortoestellen.

Geneesmiddelen

De kosten voor geneesmiddelen zijn in 2012 gedaald met circa € 600 miljoen, ondanks een lichte stijging (circa 2%) in de hoeveelheden gebruikte geneesmiddelen. Houden we rekening met het feit dat hiervan ruim € 400 miljoen veroorzaakt wordt door de overheveling van een groep dure geneesmiddelen (de zogenoemde TNF-alfa-blokkers) naar het ziekenhuisbudget, dan resteert nog altijd een daling van € 200 miljoen.

De daling in de geneesmiddelenkosten kan in belangrijke mate worden toegeschreven aan het door zorgverzekeraars gevoerde preferentiebeleid. Hierdoor wordt de druk op aanbieders van vooral generieke geneesmiddelen om hun prijzen te verlagen, maximaal opgevoerd. De zorgverzekeraars en daarmee de consument profiteren van deze lagere prijzen in de vorm van minder premiedruk.

GIPdatabank

Gedetailleerde overzichten met gegevens over de ontwikkelingen in het gebruik van geneesmiddelen en hulpmiddelen in Nederland publiceert het CVZ op de GIPdatabank.

Kijk voor meer informatie op de GIPdatabank.