Mindfulnesstraining geen basiszorg

Mindfulnesstrainingen of -cursussen maken géén deel uit van het basispakket van de Zorgverzekeringswet. Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) wordt alleen vergoed bij volwassen patiënten met een terugkerende depressieve stoornis. In een standpunt schept het CVZ duidelijkheid over de vergoeding van mindfulness.

Breed aangeboden

Mindfulness kan personen helpen bij het vergroten van hun aandacht en opmerkzaamheid, waarbij oefeningen moeten helpen bij het bewust worden van gedachten, gevoelens en gewoontes. Mindfulnesscursussen worden breed aangeboden aan mensen die hulp zoeken bij psychische klachten. Onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van mindfulness bij de behandeling van psychische stoornissen is nog maar beperkt aanwezig.

Alleen vergoeding bij terugkerende depressieve stoornis

Mindfulness kan deel uitmaken van gedragstherapie en heet dan Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Het CVZ concludeert dat MBCT alleen bij volwassen patiënten met een terugkerende depressieve stoornis (met 3 of meer voorafgaande depressieve episodes) effectief is en daarmee tot het basispakket behoort. Mindfulnesstrainingen of -cursussen ter behandeling van psychische klachten voldoen hier niet aan.