CVZ informeert minister over ziektelast

Op verzoek van minister Schippers van VWS heeft het CVZ een overzicht gepubliceerd met aandoeningen, hun ziektelast en de kosten van de bijbehorende zorg. Het CVZ levert met deze technische rapportage een bijdrage aan de politieke besluitvorming over het basispakket en adviseert de minister om eerst de maatschappelijke en medische consequenties van een eventuele pakketverkleining in kaart te laten brengen. Het is goed mogelijk dat zo'n nadere beoordeling leidt tot een advies om van een beperking van de aanspraak af te zien.

Bruikbaarheid ziektelastcriterium

In de eerder verschenen uitvoeringstoets Lage-ziektelastbenadering (maart 2012) onderzocht het CVZ al de bruikbaarheid van het ziektelastcriterium voor het nemen van pakketmaatregelen. Het CVZ concludeerde toen dat het moeilijk zou zijn de beoogde besparing te realiseren met alleen een beperking van de aanspraken die ook maatschappelijk als ‘lage-ziektelast’ ervaren worden.

Uiteenlopende ziektebeelden

De huidige rapportage brengt concrete aandoeningen, hun ziektelast en de kosten van de behandelingen (ten laste van de Zvw) in beeld. De beschikbare ziektelastgegevens zijn afkomstig van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het RIVM. Aandoeningen waarover onvoldoende financiële gegevens beschikbaar zijn en waarbij ook zonder verder onderzoek al ernstige twijfels zijn over de uitvoerbaarheid, zijn uit de berekeningen weggelaten. In het overzicht zijn de kosten en de ziektelast in beeld gebracht van uiteenlopende ziektebeelden, zoals griep, longontsteking, (acute) urineweginfecties, ADHD en gehoorstoornissen.

Geen beoordeling of advies

De zorg in het overzicht is niet getoetst aan de hand van de vier pakketcriteria die het CVZ hanteert bij pakketbeoordelingen, namelijk effectiviteit, kosteneffectiviteit, noodzakelijkheid en uitvoerbaarheid.

De rapportage is geen pakketbeoordeling of pakketadvies.