Resultaat bepaalt vergoeding nieuw geneesmiddel

No cure - no pay. Dat is wat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) adviseert aan de minister van VWS voor de vergoeding van het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair). Dit advies volgt op afspraken die het CVZ onlangs maakte met patiënten, longartsen en geneesmiddelfabrikant Novartis.

Effectiviteit onduidelijk

Omalizumab is een geneesmiddel voor de behandeling van ernstige astma. Omdat nu nog onduidelijk is bij welke patiënten omalizumab effectief is, zal het alleen aan de geneesmiddelfabrikant worden vergoed bij patiënten die er in de praktijk baat bij hebben. Heeft het middel gedurende de behandeling niet het gewenste resultaat, dan gaat de rekening voor de behandeling alsnog naar de fabrikant.

Vinger aan de pols

Deze aanpak is uniek. Indien de minister van VWS dit advies opvolgt is het voor het eerst dat de vergoeding van een behandeling afhangt van het resultaat. Het CVZ verwacht dat met de afspraak over de vergoeding van omalizumab circa 1 tot 2 miljoen euro bespaard kan worden.

Met deze aanpak wil het CVZ zorgen dat patiënten die baat hebben bij het middel gewoon kunnen worden behandeld. Tegelijkertijd wil het CVZ voorkomen dat onnodige kosten worden gemaakt voor behandelingen die niet werken.