CVZ-Pakketadvies 2009 doet aanbevelingen voor zorgpakket

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft het zorgpakket doorgelicht en adviseert om een aantal zorgvormen op te nemen in het verzekerde pakket of hieruit te verwijderen. Ook maakt het CVZ met standpunten duidelijk welke zorg al dan niet tot het verzekerde pakket behoort. Het Pakketadvies 2009 bevat naast nieuwe adviezen en standpunten ook een overzicht met aanbevelingen die het CVZ het afgelopen jaar heeft gedaan. Het CVZ biedt het Pakketadvies vandaag aan de minister van VWS aan.

Criteria

Om te zorgen dat verzekerden nu en in de toekomst de zorg krijgen die ze nodig hebben - tegen aanvaardbare kosten - beoordeelt het CVZ nieuwe en bestaande zorg op grond van vier criteria: noodzakelijkheid, effectiviteit, kosteneffectiviteit en uitvoerbaarheid van de zorg.

In het Pakketadvies 2009 geeft het CVZ adviezen aan de minister van VWS om bepaalde zorgvormen in het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet en AWBZ te laten of hieruit te verwijderen. Naast adviezen bevat het CVZ-rapport ook bindende standpunten waarin het CVZ aangeeft of specifieke zorgvormen op grond van de stand van de wetenschap en de praktijk (wel of niet) tot het verzekerde pakket behoren.

Standpunten en adviezen CVZ

De volgende zorgvormen behoren - soms onder voorwaarden - tot het verzekerde pakket:

  • Revalidatie bij kanker: Het CVZ neemt standpunt in dat zorg gericht op de functionele, fysieke, psychische en sociale problemen verbonden met kanker, inclusief nazorg en revalidatie, onderdeel uitmaakt van de oncologische zorg. Het gaat hierbij om het geven van advies en waar nodig begeleiding bij het omgaan met de ziekte (coping), herstel, conditieverbetering en het in stand houden van de conditie. Oncologische revalidatie moet zich richten op alle fasen waarin een kankerpatiënt zich kan bevinden: diagnose – behandeling – nazorg.
  • Beating the Blues bij matige depressies: Beating the Blues is een cognitieve gedragstherapie waarbij gebruik wordt gemaakt van een intelligent kennissysteem ter behandeling van lichte tot matige depressies en angststoornissen. Het CVZ is van oordeel dat de effectiviteit bij lichte tot matige depressie voldoende aannemelijk is.
  • Preconceptiezorg: Mensen met een kinderwens hebben volgens het CVZ aanspraak op een individueel preconceptieconsult. Het is volgens CVZ wel noodzakelijk dat de beroepsgroepen (huisartsen, verloskundigen en medisch-specialisten) richtlijnen opstellen over de inhoud en omvang van het preconceptieconsult.
  • Zorg bij een ‘lui’ oog, scheelzien en dubbelzien: Het CVZ concludeert orthoptische zorg (paramedische oogheelkunde) bij bijvoorbeeld een lui oog (amblyopie), scheelzien (strabismus) en dubbelzien (diplopie) behoort tot de verzekerde zorg.
  • Hanen-ouderprogramma bij de spraaktaalontwikkeling van jonge kinderen: Dit programma is onder voorwaarden verzekerde zorg. Doel van het Hanen-ouderprogramma is het verbeteren en stimuleren van de spraaktaalontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 5 jaar met een spraaktaalstoornis via verbetering van de kwaliteit van de ouder-kind-interactie.
  • Quickscan: vroege interventie arbeidsrevalidatie: Het CVZ concludeert dat de Quickscan uitgevoerd onder leiding van een revalidatiearts als onderdeel van de ‘vroege Interventie’ bij langdurige aspecifieke klachten van het houdings- en bewegingsapparaat, behoort tot de verzekerde zorg.
  • Preventie bij overgewicht (obesitas) en diabetes, de gecombineerde leefstijlinterventie: De gecombineerde leefstijlinterventie wordt algemeen beschouwd als het beste wapen tegen overgewicht en obesitas. Deze interventie is een combinatie van advies over en begeleiding bij dieet, bewegen en gedragsverandering. Het CVZ stelt vast dat alle onderdelen van de gecombineerde leefstijlinterventie integraal verzekerd zijn voor verzekerden tot 18 jaar. Voor verzekerden van 18 jaar en ouder behoort het onderdeel 'begeleid bewegen' niet tot de verzekerde zorg. Het CVZ stelt in zijn standpunt twee oplossingen voor om ook voor volwassenen het onderdeel 'begeleid bewegen' te vergoeden.
  • Somatische (lichamelijke) revalidatiezorg naar Zorgverzekeringswet: Het CVZ adviseert in het Pakketadvies 2009 dat de somatische revalidatiezorg vanuit de AWBZ overgeheveld kan worden naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Hierdoor wordt winst geboekt in de kwaliteit van de revalidatiezorg. Sturing van de hele keten vanuit één verzekerings- en financieringsregime (de Zvw) biedt meer mogelijkheden voor samenwerking en verhoging van de kwaliteit van zorg.

Uitstroomadvies

  • Acetylcysteïne (slijmoplossend middel): Acetylcysteïne is een slijmoplossend middel waarvan onlangs diverse richtlijnen door de beroepsgroepen herzien zijn. De consequentie is dat de behandeling met acetylcysteïne bij longaandoeningen is komen te vervallen.

Niet in het pakket

Verder adviseert het CVZ de volgende zorgvormen niet aan te merken als verzekerde zorg:

  • Oefen- en ontspanningstherapie bij angststoornissen: Op grond van de beschikbare wetenschappelijke literatuur concludeert het CVZ dat psychosomatische fysiotherapie bij angststoornissen niet voldoet aan het wettelijk criterium stand van de wetenschap en praktijk en daarom niet tot de verzekerde zorg behoort.
  • Voorzieningen voor de bedekking van het hoofd: Voorzieningen voor de bedekking van het hoofd bij kaalhoofdigheid door ziekte - anders dan haarwerken en pruiken - behoren niet tot het basispakket. Het CVZ is van oordeel dat deze voorzieningen zoals petten, mutsen en de mutssja (combinatie van muts en sjaal) algemeen gebruikelijk (gemeengoed) en financieel toegankelijk zijn.

Kosten

De adviezen die het CVZ in dit Pakketadvies 2009 presenteert, leiden per saldo tot een toename van de kosten met ruim € 4 miljoen. De voorgetelde (instroom-)adviezen leiden tot ongeveer € 11 miljoen meerkosten. Het uitstroomadvies over de acetylcysteïne (slijmoplossend middel) levert een vermindering van de kostengroei op van € 7 miljoen.