Zorg bij stoppen met roken nu al in basispakket

Bewezen effectieve behandelingen die rokers ondersteunen bij het stoppen met roken, zitten voor een groot deel al in het basispakket van de Zorgverzekeringswet en worden gewoon vergoed. Dat geldt bijvoorbeeld voor stopgesprekken en persoonlijke coaching waarmee artsen, verloskundigen en psychologen rokers kunnen begeleiden. Dit staat in het rapport 'Begeleiding bij stoppen met roken: verzekerde zorg?' dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) vandaag aan minister Klink van VWS aanbiedt.

Zorgverleners en geneesmiddelen

Begeleiding bij het stoppen met roken is volgens het CVZ medisch-noodzakelijke zorg. In zijn rapport verduidelijkt het CVZ welke zorg die gericht is op stoppen met roken, nu al tot het basispakket behoort. Het gaat om:

  • eenmalige korte stopadviezen door huisartsen, medisch-specialisten, klinisch psychologen of verloskundigen;
  • intensieve vormen van op gedragsverandering gerichte behandelingen (zoals gesprekken) bij het stoppen met roken door een van de genoemde zorgverleners;
  • geneesmiddelen bij het stoppen met roken: wanneer nicotinevervangende middelen – die de ex-roker zelf betaalt - niet (meer) in aanmerking komen, kan de arts het gebruik van het middel nortriptyline overwegen.

Nortriptyline

Het CVZ is van mening dat nortriptyline bij het stoppen met roken toegepast zou moeten worden in combinatie met stopadviezen en gesprekken gericht op gedragsverandering. Dit is in lijn met de voorkeur van de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de (CBO-)richtlijn voor specialisten en het Farmacotherapeutisch Kompas van het CVZ.

Het CVZ zal – in overleg met Stivoro - de voorlichting intensiveren over de mogelijkheden die de Zorgverzekeringswet nu al biedt voor mensen die willen stoppen met roken.