Dieetvoeding voor medisch gebruik in basispakket

Dieetvoeding voor medisch gebruik moet in het basispakket van de Zorgverzekeringswet worden opgenomen. Deze middelen – zoals sonde- en drinkvoedingen - kunnen vergoed worden wanneer zij bewezen effectief zijn bij de behandeling van bepaalde ziektes. Het moet hiermee mogelijk worden dat alle verzekerden met een ziektegerelateerd (onder-)voedingsprobleem recht krijgen op dieetvoeding voor medisch gebruik. Dit staat in het advies ‘Vergoeding kosten dieetvoeding voor medisch gebruik’ dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) aan de minister van VWS heeft aangeboden.

Voor meer aandoeningen

Het CVZ oordeelt dat alle patiënten die een ziektegerelateerd (onder-)voedingsprobleem hebben, recht moeten krijgen op de vergoeding van de noodzakelijke dieetvoeding voor medisch gebruik. Het gaat hierbij om mensen die niet meer toekunnen met (aangepaste) normale voeding omdat zij ernstig ondervoed zijn, of bijvoorbeeld lijden aan een stofwisselingstoornis of voedselallergie. Op dit moment geeft slechts een beperkt aantal aandoeningen recht op noodzakelijke dieetpreparaten, bijvoorbeeld sondevoeding bij een slik- of passagestoornis.

Een eigen bijdrage is rechtvaardig

Het CVZ adviseert - mede op grond van reacties van belanghebbende partijen en het advies van de Adviescommissie Pakket - om het basispakket van de Zorgverzekeringswet uit te breiden met de aanspraak ‘dieetvoeding voor medisch gebruik’. Hierdoor kunnen effectieve én medisch-noodzakelijke dieetproducten en voedingssupplementen voortaan voor meer groepen patiënten vergoed worden. Het CVZ zal toetsen voor welke ziektes dieetvoeding in het pakket moet worden opgenomen.

Daarbij vindt het CVZ het rechtvaardig dat verzekerden ook zelf bijdragen aan de kosten, wanneer dieetvoeding in de plaats komt van normale voeding. Door een eigen bijdrage kunnen de zorgkosten beperkt blijven tot de meerkosten ten gevolge van de ziekte.