CVZ-Pakketadvies doet aanbevelingen voor zorgpakket

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft het zorgpakket doorgelicht en adviseert om een aantal zorgvormen op te nemen in het verzekerde pakket of er juist uit te halen. Het 'Pakketadvies 2008' bevat naast nieuwe adviezen ook een overzicht met aanbevelingen die het CVZ het afgelopen jaar heeft gedaan. Het CVZ biedt het Pakketadvies op 14 april 2008 aan de minister van VWS aan.

Beoordelen op criteria

Om te zorgen dat verzekerden nu en in de toekomst de zorg krijgen die ze nodig hebben - tegen aanvaardbare kosten - beoordeelt het CVZ nieuwe en bestaande zorg op grond van vier criteria: noodzakelijkheid, effectiviteit, kosteneffectiviteit en uitvoerbaarheid van de zorg. Op basis daarvan adviseert het CVZ om zorgvormen in het basispakket op te nemen of ze er juist uit te verwijderden.

In- en uitstroomadviezen CVZ

In het Pakketadvies 2008 geeft het CVZ adviezen aan de minister van VWS om bepaalde zorgvormen in of uit het verzekerde pakket van de Zorgverzekeringswet en AWBZ te laten. Het gaat onder meer om de volgende pakketadviezen:

  • Cholesterolverlagers: Het CVZ stelt voor om van de verschillende cholesterolverlagers vaker dan nu alleen de simvastatines te vergoeden. Nu krijgen honderdduizenden patiënten een middel voorgeschreven dat voor hen géén voordeel heeft in vergelijking met simvastatine , maar wél hogere kosten met zich meebrengt. De cholesterolverlagers Atorvastatine en rosuvastatine zijn bijvoorbeeld respectievelijk bijna 2,5 en 3 keer zo duur als simvastatine. Gezien de zeer hoge meerkosten (€ 169 tot € 226 miljoen per jaar) van alleen al het onnodig gebruik van duurdere cholesterolverlagende middelen, adviseert het CVZ de minister het gebruik van de duurdere middelen uitsluitend nog te vergoeden indien daarvoor een medische noodzaak bestaat.
  • Telefoons: Het CVZ adviseert de minister om de teksttelefoon en de beeldtelefoon voor auditief gehandicapten in het basispakket te houden. Maar ook om aangepaste mobiele telefoons voor ouderen (met een groter display en grotere toetsen) niet in het te verzekeren pakket op te nemen omdat zij niet of nauwelijks duurder zijn dan een ‘gewone’ mobiele telefoon.
  • Sta-opstoel: Het CVZ adviseert de minister om de sta-opstoel te verwijderen uit het basispakket. Deze stoelen zijn weliswaar speciaal bedoeld voor mensen met een functioneringsprobleem, maar hoeven niet duurder te zijn dan de gemiddelde kosten van een ‘normale’ stoel die iedere Nederlander voor eigen rekening aanschaft. Daarom hoeven deze stoelen niet langer in de Zorgverzekeringswet te worden opgenomen.
  • Behandeling dyslexie: Het CVZ adviseerde eerder al de behandeling van ernstige dyslexie in het pakket op te nemen.

Standpunten CVZ

Naast adviezen bevat het CVZ-rapport ook bindende uitspraken waarin het CVZ aangeeft of specifieke zorgvormen op grond van de stand van de wetenschap en de praktijk (wel of niet) tot het verzekerde pakket behoort. Het CVZ heeft dit criterium toegepast op onder meer de volgende zorgvormen:

  • Behandeling spataderen: Voor de behandeling van spataderen worden verschillende (nieuwe) technieken gebruikt. Het CVZ heeft bepaald dat nu onder meer ook de laserbehandeling volgens de stand van de huidige wetenschap en praktijk onder de dekking van de Zorgverzekeringswet valt.
  • Metal on Metal heupprothese: Het CVZ concludeert dat de Metal on Metal heupprothese tot de te verzekeren zorg is voor patiënten jonger dan 65 jaar.
  • Behandeling met lipofillers bij hiv: De Hiv Vereniging Nederland heeft het CVZ gevraagd of de behandeling met lipofillers van faciale lipoatrofie (ingevallen/misvormd gezicht) bij hiv-geïnfecteerden tot de te verzekeren prestaties behoort. Het gaat dan om injecteerbare vullers met opvullende stoffen die gebruikt worden voor het corrigeren van het gezicht. Het CVZ heeft geconcludeerd dat het middel New fill/Sculptra voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk en daarmee tot het verzekerde pakket behoort.
  • Preventieve zorg: Het CVZ nam onder de noemer ‘Van preventie verzekerd’ al eerder het standpunt in dat preventieve zorg bij een hoog risico op ziekte als verzekerde zorg aangemerkt moet worden.

Kosten verzekerde zorg

In de periode 2000 tot en met 2005 zijn de uitgaven voor de collectief verzekerde zorg (Ziekenfondswet en AWBZ) gestegen van € 28 miljard naar € 42 miljard. In 2008 komen de kosten naar verwachting uit op ongeveer € 52 miljard. Ook de komende jaren blijven de kosten van de verzekerde zorg stijgen: voor de periode 2008-2011 verwacht het CVZ een toename van circa 5,5 procent per jaar.

Adviescommissie Pakket

Op 7 april 2008 heeft het CVZ het concept van het Pakketadvies 2008 voorgelegd aan de deskundigen uit de Advies Commissie Pakket. Deze commissie functioneert vanaf 1 april 2008 en bestaat uit zes externe deskundigen en uit de Raad van Bestuur van het CVZ. De commissieleden beoordelen de (concept-)pakketadviezen van het CVZ op hun maatschappelijke impact. Die maatschappelijke afweging – de weerslag van de discussie tussen de commissieleden – staat integraal in ieder CVZ-pakketadvies.