Behandeling ernstige dyslexie in basispakket

De behandeling van ernstige dyslexie bij kinderen moet in het basispakket van de Zorgverzekeringswet worden opgenomen. Deze lees- en spellingsstoornis brengt namelijk grote leerproblemen met zich mee en staat een normale ontwikkeling in de weg. Of een kind lijdt aan dyslexie is goed vast te stellen. Bovendien is de stoornis effectief te behandelen. Dit staat in het adviesrapport 'Dyslexie: van zorg verzekerd?' dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) vandaag aan de minister van VWS aanbiedt.

Kosten wegen op tegen de baten

Het CVZ concludeert in zijn advies dat de zorg voor ernstig dyslectische kinderen noodzakelijk is en een claim op de solidariteit rechtvaardigt. Ook is er een effectieve behandeling beschikbaar, en wegen - met name op de lange termijn - de kosten op tegen de baten. Bij dyslexie is sprake van een specifieke leesstoornis, terwijl iemand verder een normale intelligentie heeft. In onze moderne, geletterde samenleving is de lees- en schrijfvaardigheid van grote invloed op het maatschappelijk functioneren.

Dyslexieonderzoek

Tien procent van de 200 duizend kinderen die jaarlijks het basisonderwijs instromen, ontwikkelt lees- en spellingproblemen. Wanneer extra begeleiding door de school niet leidt tot verbetering, kan de school het kind aanmelden voor een dyslexieonderzoek. Het CVZ schat dat er jaarlijks 7.200 ernstig dyslectische kinderen bijkomen, waarvan de helft (3.600) zich ook daadwerkelijk zal laten behandelen.

Een intensieve behandeling

De behandeling van ernstige dyslexie duurt twaalf tot achttien maanden en is intensief: naast de behandelsessies van één uur per week moet het kind dagelijks thuis tien à twintig minuten oefenen. Dit vraagt bovendien een directe betrokkenheid van de ouders en verzorgers. In Nederland zijn verschillende gespecialiseerde praktijken en instituten voor hulpverlening bij dyslexie, die werken met multidisciplinaire teams van psychologen en orthopedagogen. Ook vrijgevestigde zorgverleners bieden de behandeling aan. Het CVZ schat de totale kosten voor diagnostiek en behandeling van ernstig dyslectische kinderen op € 23 miljoen per jaar.

Protocol

In maart 2007 heeft het CVZ het 'Protocol Dyslexie Diagnostiek en Behandeling' aan de minister van VWS aangeboden. Het protocol bevat een leidraad om (ernstige) dyslexie vast te stellen en te behandelen bij kinderen in de basisschoolleeftijd van 6 tot en met 12 jaar (groep 3 t/m 8).