Verzekerden met een wond of een huidprobleem kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor verbandhulpmiddelen en smeerbare hulpmiddelen vanuit de basisverzekering.

Verbandhulpmiddelen

Een verzekerde kan in aanmerking komen voor verbandhulpmiddelen als sprake is van langdurige medische behandeling van:

  • een complexe wond of een hoog risico daarop;
  • ernstige littekens, of;
  • een chronische huidaandoening.

Bij bepaalde problemen met de voet kan een verzekerde recht hebben op zogenaamde verbandschoenen. Lees meer op de pagina 'Schoenvoorzieningen'.

Als het gaat om tijdelijk gebruik thuis, onder verantwoordelijkheid van de medisch-specialist, en het niet gaat om een verbruiksartikel, vallen de verbandmiddelen onder de geneeskundige zorg. De vergoeding van de verbandmiddelen loopt dan via het ziekenhuis. Dit geldt bijvoorbeeld voor de vacuümpomp voor negatieve druktherapie en apparatuur voor UV-lichttherapie met het noodzakelijk toebehoren.

Smeerbare hulpmiddelen

In het algemeen vallen smeerbare hulpmiddelen niet onder de verbandhulpmiddelen en komen voor eigen rekening van de verzekerde. Het gaat vaak om ‘zelfzorgproducten’ die zonder recept te koop zijn bij de apotheek en drogist. Bijvoorbeeld zalven, crèmes, zonnebrandmiddelen, anti roos shampoos, lotions en gels zonder farmaceutische bestanddelen.

Alleen als de smeerbare hulpmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van een complexe wond of ernstig litteken, en als bewezen is dat ze effectief zijn, kunnen ze wel in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Eigen risico

De bovengenoemde hulpmiddelen vallen onder het verplichte eigen risico.

Regelgeving

Bovenstaande aanspraak is uitgewerkt in de volgende wetsartikelen: