Advies - Neem beroep klinisch fysicus op in artikel 3 van de Wet BIG

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Zorginstituut Nederland gevraagd te beoordelen of het beroep klinisch fysicus opgenomen kan worden in artikel 3 van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Dit komt na een verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF). Het Zorginstituut adviseert om het beroep klinisch fysicus op te nemen in artikel 3 van de Wet BIG.

Aanleiding voor het advies

De Nederlandse Vereniging voor Klinische Fysica (NVKF) heeft de minister van VWS verzocht het beroep klinisch fysicus op te nemen in artikel 3 van de Wet BIG. Het beroep van de klinisch fysicus is opgenomen in artikel 34 van de Wet BIG, op basis van EU-regelgeving al. Daarom heeft de minister het Zorginstituut gevraagd om te beoordelen of het nodig is om het beroep klinisch fysicus op te nemen in artikel 3. Artikel 3 gaat over voorbehouden handelingen of de noodzaak voor tuchtrecht.

Advies: neem klinisch fysicus op in artikel 3

Het Zorginstituut adviseert om de klinisch fysicus op te nemen in artikel 3 van de Wet BIG. Het Zorginstituut vindt namelijk dat het beroep klinisch fysicus voldoet aan het criterium om te worden opgenomen in de Wet BIG. Hierbij geldt wel een uitzondering voor de verschillende richtingen audiologie of videologie .  

Werkwijze van het Zorginstituut

Het Zorginstituut beoordeelt verzoeken voor opname van beroepen in de Wet BIG aan de beleidslijn van het ministerie van VWS. Voor opname van een beroep in de Wet BIG moet het beroep in ieder geval aan 3 voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:

  1. Is het beroep gericht op de individuele gezondheidszorg?
  2. Is het een basisberoep en is het voldoende onderscheidend?
  3. Is wettelijke regulering van het beroep noodzakelijk om patiënten adequaat te beschermen?

Als een beroep aan deze voorwaarden voldoet, dan weegt het Zorginstituut af of het beroep in aanmerking komt voor opname in artikel 3 of artikel 34.