Standpunt casemanagement

Het Zorginstituut (voorheen CVZ) heeft de elementen, die als onderdeel van casemanagement voorkomen, geïnventariseerd en heeft daarvan beoordeeld of die tot de te verzekeren prestaties behoren. De vraag is of casemanagement voldoet aan het criterium 'stand van de wetenschap en praktijk', dus of het effectief is. Een gedegen organisatie, met goede protocollen, indicatiecriteria en een door partijen gedragen geformaliseerde samenwerking is een voorwaarde voor effectief casemanagement.

Update april 2024: duiding Zorginstituut over casemanagement dementie

Het Zorginstituut heeft een duiding gedaan over de inzet en vergoeding van casemanagement dementie uit het basispakket. Het Zorginstituut oordeelt hierin dat casemanagement dementie al mag worden ingezet en vergoed vanaf de ‘niet pluis’-fase. In deze fase is nog geen medische diagnose gesteld, maar hebben zorgverleners en naasten wel het vermoeden dat iemand dementie heeft.

Lees meer over de duiding Vergoeding van casemanagement voor mensen met dementie.

Update maart 2018: verduidelijking Zorginstituut over casemanagement

Zorginstituut Nederland heeft een verduidelijking uitgebracht over casemanagement. Het Zorginstituut heeft niet alleen gekeken naar casemanagement bij dementie, maar ook bij andere aandoeningen.

Lees meer over de verduidelijking van het standpunt Casemanagement.

Casemanagement is zorg uit de Zvw

Casemanagement zorg is zorg zoals huisartsen die plegen te bieden en zorg zoals verpleegkundigen die plegen te bieden. Omdat de Zvw voorgaat op de AWBZ, gaat het om Zvw-zorg. Een verzekerde is alleen aangewezen op casemanagement als eenvoudigere vormen van coördinatie tekortschieten.

De indicatiecriteria moeten zijn vastgelegd in de prestatie die de verzekeraar inkoopt.